Публикации

Най-търсените професии в Германия през следващите 20 години

Учени от Нюрнберг и Бон отчитат няколко тенденции в прогнозите за близките 20 години, които вече ясно се забелязват. Първата от тях е, че населението на Германия към 2040 година ще нарасне до около 83,7 млн. души, тъй като продължителността на живота се увеличава. Поради тази причина населението в трудоспособна възраст ще намалее с около 5,2 млн. души.

Застаряването на населението ще стане причина към 2040 година да има много голям брой хора, заети в професиите, свързани с здравни и социални грижи.

Наблюдаваният отлив от индустрията към сферата на услугите ще доведе до съкращения на близо половин милион работни места в преработващата промишленост. Автомобилостроенето и експортът също ще са принудени да се съобразяват с новата реалност.

Очаква се отслабване в дългосрочна перспектива на търсенето на строителните специалности, както и производството на стоки, автосервизните услуги и търговията на дребно.

За сметка на това търговията в интернет прогресивно ще се разраства.

В Берлин и в Хамбург, най-голям дял от хората са заети в бизнес услугите. В столицата на Германия има и по-висок дял на специалисти, които работят в сферата на пътуванията, развлекателния бизнес, образованието и в творческите професии.

В Северна Германия най-голяма заетост има в селското, горското стопанство и в риболова.

На юг, в Бавария най-много заети има в преработващата промишленост.

В Източна Германия хората са заети в социалните грижи, строителството и административното управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *