Публикации

Германия има спешна нужда от работна ръка

Огромен брой предприятия и около 148 професии в Германия имат сериозна нужда от квалифицирани работници.

В Берлин се търсят бармани, сервитьори, готвачи, кухненски помощници и персонал за бирарии, както на пълен така и на непълен работен ден.

В цялата държава има сериозен недостиг на обслужващ персонал. Германия търси машинисти, преподаватели, индустриални работници, строители, медицински лица и много други служители.

Около 56% от предприятията се оплакват от липса на служители, според проучване на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари. В цялата държава са обявени над 1,7 милиона свободни работни места.

До 2035 г. на германския трудов пазар ще има около седем милиона души по-малко, прогнозира експертът Херберт Брюкер, който е професор в Института за изследване на заетостта в Нюрнберг. 500 000 имигранти от страните извън ЕС ще трябва да идват в Германия ежегодно, за да се компенсира този недостиг на пазара на труда.

През 2020 г. в сила влезе Законът за чуждите квалифицирани работници, в който са включени и професии, за които не се изисква висше образование. От 2012 г. насам всички специалисти, имащи висше образование могат да идват в Германия с т.нар. „Синя карта на ЕС“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *